Je bekijkt nu Update Januari: Drone PreFlight Pro en Basic

Update Januari: Drone PreFlight Pro en Basic

Afgelopen weken is er gewerkt om eigen ontwikkelingen en wensen vanuit de community door te voeren aan Drone PreFlight Pro en Basic. Hierbij zijn onder andere wensen zoals NOTAM-aanvragen en Laagvliegroutes van zweefvliegtuigen behandeld.

Drone PreFlight Pro

NOTAM aanvragen drone rpas vlucht lvnl oacsNOTAM: Alvorens een NOTAM aan te vragen moet een drone-operator weten of de dronevlucht(en) plaats vinden in gebied beheerd door LVNL (civiel: Luchtverkeersleiding Nederland) of het OACS ( militair: Air Operations Control Station). Deze ‘NOTAM-aanvraag’ kaartlaag is nu toegevoegd en staat onder de subgroep NOTAM. Voor de gebieden onder beheer van LVNL kan men direct gebruik maken van het PDF invul-formulier.

Ziekenhuizen: Ten behoeve van de risico analyse zijn ook alle Nederlandse ziekenhuizen plus contactgegevens toegevoegd aan de kaart. Deze dataset is beschikbaar onder de subgroep Omgeving.

Laagvliegroutes Zweefvliegtuigen: Naar aanleiding van de botsing tussen een drone en zweefvliegtuig hebben we de kaartlaag ‘Laagvliegroute Zweefvliegtuigen’ toegevoegd. In overleg met o.a. DARPAS, Dronewatch en KNVvL zijn de gebieden zoals beschreven in de Vrijstellingsregeling Besluit luchtverkeer 2014 toegevoegd. In deze gebieden (aan de kust) dient men extra op te letten voor laagvliegende zweefvliegtuigen, schermzweeftoestellen en zeilvliegtuigen. Deze mogen daar tot 5 mtr boven de duinen vliegen. Deze laag is ook beschikbaar in Drone PreFlight Basic.

Drone PreFlight Basic

drone preflight basic luchtfoto no fly zones

Luchtfoto: Een veel gevraagde wens vanuit de community was om gebruik te maken van een actuele luchtfoto als achtergrond-kaart. Deze is nu toegevoegd en kan men selecteren in het kaartlagen menu.

Natura2000: Op 11 november 2016 heeft de staatssecretaris van Economische Zaken een besluit genomen over de beperking van de toegankelijkheid van de Deltawateren. Dit besluit is, naar aanleiding van bezwaarschriften van luchtsporters en kitesurfers, gewijzigd. De definitieve toegangsbeperkingsbesluiten zijn in juli 2017 bekendgemaakt en zijn verwerkt / aangepast op de kaart t.o.v. de eerdere Natura2000 gebieden die in de Drone PreFlight applicatie zichtbaar waren.

Laagvliegroutes Zweefvliegtuigen: Deze laag is toegevoegd en is zichtbaar als oranje laag. Zie de bovenstaande tekst voor een uitgebreide omschrijving.

Kennisbank Drone PreFlight Pro

Voor onze Pro-gebruikers zijn we bezig een kennisbank te vullen betreft het gebruik en functionaliteiten van de Drone PreFlight Pro applicatie. Dit digitale naslag-werk vervangt op termijn de toegestuurde handleiding.