Je bekijkt nu NOTAMs op de dronekaart

NOTAMs op de dronekaart

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Rijkswaterstaat ontsluit dynamische dronekaart voor dronesector

Van professionele dronevliegers wordt verwacht dat zij voorafgaand aan een vlucht checken of er NOTAMs gepubliceerd zijn die betrekking hebben op de beoogde vlieglocatie. Dat is geen sinecure: NOTAMs zijn lastig te ontcijferen en er bestaan geen gebruiksvriendelijke tools die de informatie overzichtelijk en aangepast aan de informatiebehoefte van dronepiloten presenteren. Dat was voor het droneteam van Rijkswaterstaat aanleiding om een dynamische dronekaart met NOTAM-informatie te laten ontwikkelen. De nieuwe service wordt ter beschikking gesteld aan alle dronevliegers in Nederland.

Aeret NOTAM op Drone kaart

Verplicht NOTAMs checken

Als onderdeel van de vluchtvoorbereiding moet je als professioneel dronepiloot niet alleen rekening houden met de permanente luchtruimrestricties zoals laagvlieggebieden en CTRs, ook wordt er van je verwacht dat je tijdelijke wijzigingen meeneemt, zoals een vliegverbod rondom een lokaal evenement. Dergelijke berichten worden van oudsher naar piloten gecommuniceerd in een gestandaardiseerd protocol: de zogenaamde NOTAMs (Notice to Airmen).

aeret drone photo2gis weidevogel nest thermische camera warmtebeeld ei infrarood eieren

De inhoud van een NOTAM is echter lastig te ontcijferen. Bovendien moet je als dronepiloot een dag voorafgaand van een vlucht soms een hele serie NOTAMs doornemen, om te zien of één van deze NOTAM-berichten van toepassing is op het betreffende gebied waar en wanneer je wil of gaat vliegen met je drone. Er zijn wel tools die NOTAMs op een grafische manier weergeven, maar die zijn dan weer niet geoptimaliseerd voor dronevliegers, die alleen geïnteresseerd zijn in meldingen over het lagere luchtruim. 

Behoefte aan inzichtelijke informatie

De dronevliegers van Rijkswaterstaat liepen tijdens hun werkzaamheden steeds vaker aan tegen de NOTAM-bottleneck. Juist omdat er bij incidentmanagement zoals een olielekkage of een ongeval op de weg vaak op ad-hoc basis gevlogen moet worden is het essentieel om de vluchtvoorbereiding zo snel mogelijk te kunnen doorlopen. Dat was aanleiding om te onderzoeken of er een betere informatievoorziening ontwikkeld kon worden.

Softwareontwikkelaar Aeret – bekend van de Drone PreFlight applicatie – werd gevraagd om de dagelijkse stroom aan NOTAMs op een grafische manier inzichtelijk te maken en deze speciaal te filteren voor dronegebruikers. Het resultaat is een dynamische dronekaart met een actueel overzicht van relevante beperkingen en waarschuwingen die gelden voor deze doelgroep.

Rijkswaterstaat-dronepiloot Huib Kling: “Om bij incidenten snel drones in te kunnen zetten is actuele en correcte (geo-)informatie een must. Door het zoveel mogelijk combineren en bundelen van verschillende gegevensbronnen binnen de Aeret drone-kaart kunnen we in één oogopslag de benodigde informatie tot ons nemen. Hierdoor komen we bij de inzet van drones tot een snellere besluitvorming en kunnen we adequaat reageren bij een incident. De nieuwe NOTAM-functie draagt hieraan bij.”

aeret notam kaart drone no fly zone complexe vorm

Sector profiteert mee

Eén van de voorwaarden die Rijkswaterstaat aan de nieuwe informatievoorziening stelde is dat de dagelijks veranderende NOTAM-informatie ook kosteloos ter beschikking wordt gesteld aan alle andere dronegebruikers binnen Nederland. Daar is gehoor aan gegeven: de NOTAMs worden nu ook weergegeven via de gratis dronekaart van Aeret.

Wiebe de Jager van Dronewatch is verheugd met de nieuwe service. “De dronekaart van Aeret is de meest gebruiksvriendelijke en volledige tool die ik ken. Nu dat je ook NOTAMs in de juiste geometrie kunt zien wordt het voor mij veel makkelijker om mijn vluchten goed voor te bereiden. Goed om te zien dat Rijkswaterstaat op deze manier bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van de dronesector in Nederland.”