Je bekijkt nu Nieuwsbrief Drone PreFlight Pro Aug 2018

Nieuwsbrief Drone PreFlight Pro Aug 2018

Drone PreFlight Pro upgrade Augustus 2018

Afgelopen zomermaanden is er hard gewerkt aan een update van Drone PreFlight Pro. Deze omvangrijke upgrade zorgt ervoor dat de (professionele) drone-gebruiker alle benodigde data centraal op één plaats beschikbaar heeft. In deze nieuwsbrief vindt u een uitgebreide omschrijving van de werkzaamheden.

Luchtruim – no fly zones

drone preflight pro no fly zones ctr tra tsa kaart luchtfoto luchtruimDe dataset “Luchtruim” is helemaal opnieuw opgebouwd. De combinatie van data uit het AIS, gecombineerd met feedback, wensen en ideeën uit de drone-community hebben geleid tot de volgende aanpassingen:

 • De luchtruim datalayer: Deze is geheel opnieuw opgebouwd met aanvullende informatie uit het AIS. Ook is een grote verbetering in de performance (van het snel laden) van de layer gerealiseerd. Een klik op een vlak levert de bijbehorende informatie op. Indien er vlakken over elkaar liggen wordt informatie van deze vakken onder elkaar getoond.
 • Militaire CTR’s: Voor alle militaire CTR’s zijn de documenten toegevoegd voor de aanvraag “Incidentele RPAS vluchten”, toegespitst op de ROC houder. Deze bestanden zijn te downloaden als Word (.doc) en PDF (.pdf) bestand vanuit de applicatie, zie voorbeeld.
 • Beperkte gebieden: Als aanvulling op de EHP EHR en EHD gebieden zijn ook de TRA (Temporary Reserved Airspace) en TSA (Temporary Segregated Airspace) uitgebreid en gevisualiseerd (als gele gebieden). Hierbij zijn de ondergrens en bovengrens, evenals mogelijke sluitingsdatums, toegevoegd. Zie voorbeeld.
 • Legenda: Alle lagen beschikken nu over een legenda.

Infrastructuur

drone preflight pro no fly zone hoogspanningsmasten hoogspanningsdraden leidingenDe dataset Infrastructuur is flink uitgebreid en gecategoriseerd op toepassing. Hierbij is ook data toegevoegd om Drone-operators gemakkelijk(er) te laten communiceren met mogelijke “infra-klanten”, betreft locatie van assets op de kaart.

 • Hoogspanning: De laag hoogspanningsmasten is ge-update en uitgebreid met hoogspanningsleidingen en transformator-huizen. De hoogspanningsleidingen zijn gekleurd naar voltage.
 • Hoge obstakels: Onder deze groep zijn de volgende infra-assets geplaatst. Obstacles (uit AIS/AIP), Windturbines en Zendmasten. Van de AIS obstakels en zendmasten worden het type obstakel en hoogte weergegeven, zie voorbeeld.
 • Spoorwegen: Deze dataset is ge-update en uitgebreid met de spoorweg-hectometerbordjes (vergelijkbaar met hectometerpaaltjes langs de snelweg). Omdat er steeds meer inspecties in /om het spoor plaatsvinden bieden kunt u als drone-operator duidelijk communiceren met uw opdrachtgever over de exacte locatie. Een klik op een bordje levert een popup met aanvullende info, zie voorbeeld
 • Vaarwegen & Haven: Deze vaarwegen en havens zijn gevisualiseerd op de kaart met gele en blauwe kleuren. Ook hierbij is de laag Kilometrering toegevoegd van de vaarwegen. Een klik op een lijn levert aanvullende informatie, zie voorbeeld.
 • Wegen: Deze dataset is ge-update door de wegen te kleuren naar max. snelheid. Deze functionaliteit is nog in Beta (test). Een klik op een weg-element levert ook de naam van de weg + max snelheid op, zie voorbeeld.

Natuur en Milieu

Vogelbroedgebied en OoievaarsBinnen de groep Natuur en Milieu zijn er twee toevoegingen aan de kaart gedaan. Dit zijn gebieden met een verhoogd risico i.v.m. broedende vogels.

 • Vogelbroedgebieden: Net als op de ICAO VFR kaart zijn deze broedgebieden gevisualiseerd in kleuren van datum waarin er een verhoogd risico (tot verstoring) bestaat. Hierbij wordt ook aangegeven welke maanden, soorten en hoeveelheid vogels u kunt verwachten.
 • Ooievaars: De locaties waar grote groepen ooievaars broeden / verblijven staan op de kaart. Aanvullende informatie zegt iets over het aantal en wanneer deze een mogelijk risico vormen.

Meteo, voorspelling en KP-index

Meteovoorspelling en KP index in Drone PreFlightBetrouwbare en actuele meteogegevens zijn erg belangrijk voor een drone-operator. Deze meteogegevens hebben we opgesplitst in twee categorieën:

 • KNMI (actueel): Van deze 33 meetstations in NL wordt elke 5 minuten data ververst. Hiermee heeft u inzicht in: Buienradar, windrichting, windstoot, temperatuur, luchtdruk, relatieve luchtvochtigheid en optische zichtwaarde.
 • Voorspelling: Van ruim 1400 plaatsen in NL is een uitgebreide weervoorspelling op te vragen. Hierin wordt middels een meteogram de verwachte regen, windkracht/richting, bewolking en temperatuur gevisualiseerd. Deze voorspelling is ook als PDF bestand te downloaden. Ook de KP index is hierbij zichtbaar, met een historie van 6 dagen in het verleden.

Drone PreFlight Pro account?

Heeft u nog geen gebruikers-account? Vraag gemakkelijk uw inloggegevens aan via https://www.dronepreflight.nl/prijzen/