Je bekijkt nu Gevechtsvliegtuigen oefenen met explosieve bommen
Foto @Defensie

Gevechtsvliegtuigen oefenen met explosieve bommen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Gevechtsvliegtuigen oefenen het afwerpen van explosieve bommen

Gevechtsvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht oefenen in week 4 op de Vliehors Range op Vlieland in het afwerpen van bommen met explosieve lading. Het gaat om precisiegeleide wapens tot 500 pond. De vluchten vinden plaats tussen maandag 24 januari vanaf 1000 uur en vrijdag 28 januari 2022 tot 1200 uur. Vliegers trainen dagelijks om hun vaardigheden op peil te houden. Het afwerpen van bommen is één van deze vaardigheden.

Bij deze trainingsvluchten richt het Bureau Geluidshinder van de Koninklijke Luchtmacht op Texel meetposten in, waarbij de geconstateerde weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende geluidsbelasting bepalend zijn voor het kunnen uitvoeren van de geplande oefeningen. Deze mobiele meetposten staan in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range.

Tijdens oefeningen is de Vliehors Range op Vlieland voor publiek gesloten. De grens van het oefenterrein is gemarkeerd met
waarschuwingsborden en tijdens oefeningen voorzien van rode vlaggen.

De Vliehors Range – codenaam Cornfield Range – is al vanaf 1948 een belangrijke oefenlocatie en bevindt zich op het meest westelijke deel van Vlieland. Daar bestrijkt het een gebied van ongeveer 17 vierkante kilometer. Op het terrein zijn verschillende doelen opgesteld voor vliegtuigen: bomdoelen, schietdoelen en raketdoelen. Er zijn gedurende het hele jaar oefeningen met oefenbommen. Tussen 15 september en 28 februari mag er ook met echte munitie worden geoefend.

Wanneer wordt er gevlogen?
Een overzicht van de tijden:

maandag 24 januari van 10:00 uur tot 16:00 uur;
dinsdag 25 januari van 09:00 uur tot 16:00 uur;
woensdag 26 januari van 09:00 uur tot 16:00 uur;
donderdag 27 januari van 09:00 uur tot 16:00 uur;
vrijdag 28 januari van 09:00 uur tot 12:00 uur.