Je bekijkt nu NOTAM op dronekaart

NOTAM op dronekaart

Hoe kunnen we helpen?

You are here:

NOTAM – Tijdelijke restricties luchtruim op dronekaart

NOTAM in tekstformaat
NOTAM briefing

Wat is een NOTAM? De afkorting komt van de Engelse aanduiding Notice to Airmen, ofwel berichten over het luchtruim die relevant zijn voor piloten, omdat ze van invloed kunnen zijn op de uitvoering van een vlucht. In sommige gevallen zijn NOTAMs ook van toepassing op dronevluchten.

Een NOTAM wordt onder andere gebruikt om tijdelijke vliegrestricties (no fly zones) aan te kondigen. Denk daarbij aan een luchtruimsluiting rondom een evenement als Sail of Prinsjesdag. NOTAMs kunnen ook uitgegeven worden om zogenaamde restricted airspaces te activeren. Denk daarbij aan militaire oefenterreinen, die slechts enkele dagen per jaar in gebruik zijn. Op luchtvaartkaarten zijn deze gebieden te vinden onder de noemer EHR.

Verkeersvliegers checken voordat ze een vlucht uitvoeren altijd de NOTAMs die betrekking hebben op hun route. Het kan namelijk goed zijn dat er een omweg gemaakt moet worden, of dat men boven een bepaald gebied wat hoger moet vliegen dan gebruikelijk.

De traditionele manier van informatievoorziening is dat de (lange lijst met) NOTAMs worden gepresenteerd in platte tekst. In Drone PreFlight Pro worden deze gebieden geplot op de drone kaart met aanvullende informatie. Hierdoor ziet een piloot in één oogopslag welke NOTAMs er van invloed zijn op geplande drone-vluchten.

Bron: Dronewatch

NOTAMs op de drone kaart
aeret notam feed notam op kaart drone vluchtvoorbereiding preflight aeret map notam rotterdam rpas uav drone

In Drone PreFlight Pro beschikken gebruikers over een laag waarmee NOTAM informatie op de drone kaart wordt geplot. Hiermee kun je gemakkelijk zien of er (aanvullende) restricties binnen het gebied waar je wil vliegen met je drone. Binnen de NOTAM feed kun je de volgende informatie raadplegen:

  • Laatste update NOTAM feed
  • Beschrijving NOTAM
  • Start NOTAM
  • Einde NOTAM
  • Ondergrens
  • Bovengrens
  • NOTAM nummer

NOTAMs voor drones

Voor de Drone PreFlight NOTAM feed visualiseren we een gefilterde dataset. Dit met als reden om de dronekaart overzichtelijk te houden. Hierbij hanteren we de volgende parameters:

  • NOTAMs met een ondergrens hoger dan 1200 ft / 400 mtr worden niet gevisualiseerd
  • NOTAMs met een startdatum binnen 14 dagen tot huidige datum worden gevisualiseerd
  • NOTAMS worden twee maal per dag ververst op de kaart.

Drone PreFlight Pro Aanvragen

Heb je nog geen Pro account? Vraag deze dan gemakkelijk hier aan.

[products limit=”4″ columns=”2″]